Nordkalotten 4 – 17 juni 2019

Varmt välkomna till Nordkalottens, natur, kultur, människor, dess äldre och yngre historia och som ger en fullödig upplevelse av detta för många okända område i fyra nordliga länder.
Resan startar i Luleå vid nattågs och morgonflygs ankomst. Färden går via Gammelstad till Kalix och vidare till Haparanda /Tornedalen och dess spännande 1900-talshistoria. Traditionslunch i Festivitetssalen på anrika Stadshotellet. Till Suomussalmi, där vi i fascinerande natur studerar ett av andra världskrigets under; striderna nov 1939 – 20 jan 1940.

Med Lönnrot och Kalevala som följeslagare genom gränsen till Ryssland och till just Kalevala, fd finska byn Uhtua. Karelsk måltid med karelsk musik.
Till Kem och dess uthamn och vidare ut i Vita havet till märkliga och fascinerande ögruppen och klosterfästningen Solovetskij, anlagd på 1400-talet, som skydd mot svenskarna och långt senare det första Gulag-lägret! Vi ror, promenerar och studerar ön och dess historia och natur under två dagar och njuter av rysk mat.

Till Kandalaksja vid Vita havets nordvästra hörn, där vi bor på ett mycket typiskt sovjetiskt hotell och med en stridsvagn som staty utanför! Till nybyggda katedralen- körkonsert- i gruvsamhället Montjegorsk. Murmansk med dess historia. Vi besöker minnesplatsen över Kursk och dess kyrka, första atomisbrytaren Lenin, historiska museet och för dem som önskar Norra marinens museum. Vi hedrar minnesplatsen Alosja och blickar ut över den mäktiga hamnen.

Längs Ishavsvägen, där sovjetiska och tyska trupper stod mot varandra i 3½ år. Vi besöker tyska och sovjetiska stödjepunkter och minnesplatser, äter fältlunch vid Litsaälven och stannar till i Petsamo. Vi övernattar i gruvbyn Zapoljarny, finska Lotta, och far nästa dag genom Nikel och den tidigare, och väl snart igen, hårt bevakade gränsen mellan öst och väst till Kirkenes. Grenselandsmuseet, statyn över den sovjetiske befriaren (okt -44) och vidare längs Varangerfjorden till Vardö, där vi går ombord på Hurtigruten för en natts färd i midnattssol runt Nordkap till världens nordligaste stad Hammerfest. Vidare till Alta, hällristningarna och Tirpitzmuseet Hotell och egen middag. Längs Lyngenfjorden till Skibotn och vidare till Karesuando med laestadiansk andakt i Laestadius pörte! Vi övernattar i härlig atmosfär i Övre Soppero.

Till Gällivare/Dundret, Porjus med Landcastern Easy Elsie, som sänkte Tirpitz och vidare till Jokkmokks Tenn och Ajttje – fjäll och samemuseum. Hotell Jokkmokk med middag och tenta./ alt via Vuollerim 6000 år direkt till Bodens fästning, visning, middag och övernattning i fästningen – ingen före oss har gjort det så det blir både fascinerande och spännande. Avslutande krigarlunch nästa dag!

Till Bodens järnvägsstation och Kallax flygstation – en oförglömlig resa är till ända!.

Resans pris: 25 880 kr

Tillval: Enkelrum 4 600 kr Tillkommer Visum, dagspriset dock högst 100 euro (bet. vi resans start)

I resan ingår: Resa i bekväm turistbuss med toalett och wifi. Tolv övernattningar i delat rum och en övernattning i delad hytt. Alla måltider utom en lunch och två middagar. Svensktalande guider. PM över föreläsningar. Alla inträden och utflykter. Kaffe/te m tbh, vatten, frukt och förfriskningar under resan.

Vi rekommenderar avbeställnings-och reseförsäkring i ERV Reseförsäkringar 0770-456900 MEN kolla först hemförsäkring och bankkort mm - lönar sig ofta att gradera upp någon av dem

Anmälningsavgift 1500 betalas inom 10 dagar efter bokning
Slutbetalning, resterande, betalas senast den 4 april
All betalning till pg 6077106-0